אנטיביוטיקה ותגובות אלרגיות עוריות
אנטיביוטיקה היא תרופה חשובה המשמשת לטיפול במגוון מחלות זיהומיות. עם זאת, אנטיביוטיקה יכולות לגרום גם לתגובות אלרגיות עוריות, שחלקן יכולות להיות קשות.
במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Dermatology, חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו כי 28% מהמטופלים שנטלו אנטיביוטיקה חוו תופעות עוריות קשות, כגון פריחה, גירוד, נפיחות וקשיי נשימה. התופעות האלה הופיעו בעיקר לאחר שימוש באנטיביוטיקה מסוג סולפה, פניצילין וצפלוספורין.
החוקרים מציינים כי חשוב לדווח לרופא על כל רגישות לאנטיביוטיקה, ולעדכן אותו בכל תגובה אלרגית עורית שעלולה להתרחש. אבחון מוקדם של תגובה אלרגית יכול לעזור למנוע סיבוכים חמורים.
תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה
תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה יכולות להופיע בכל גיל, אך הן שכיחות יותר בקרב ילדים. התגובות יכולות להיות קלות או קשות, ויכולות להופיע בכל חלק בגוף.
התסמינים השכיחים ביותר של תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה הם:
- פריחה
- גירוד
- נפיחות בפנים, בלשון ובגרון
- קשיי נשימה
- סחרחורת
- בחילה והקאה
- ירידה בלחץ הדם
במקרים חמורים, תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה עלולה להיות קטלנית.
מה לעשות אם יש תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה?
ד"ר אביגדור סרברניק מדגיש כי אם אתם חווים תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה, חשוב להפסיק ליטול את התרופה ולפנות לרופא מיד. הרופא ייתן לכם טיפול תרופתי להקל על התסמינים, וייתכן שיחליף לכם את האנטיביוטיקה בתרופה אחרת.
איך למנוע תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה?
הדרך הטובה ביותר למנוע תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה היא לדווח לרופא על כל רגישות לאנטיביוטיקה שאתם מכירים. אם אתם לא בטוחים אם אתם אלרגיים לאנטיביוטיקה, הרופא יכול לעשות לכם בדיקת אלרגיה.
בנוסף, חשוב להקפיד ליטול אנטיביוטיקה בדיוק לפי ההוראות של הרופא. נטילת אנטיביוטיקה מעבר לזמן הנדרש או בשילוב עם תרופות אחרות עלולה להגדיל את הסיכון לתגובה אלרגית.
ד"ר אביגדור סרברניק: "אם אתם חווים תגובה אלרגית קלה לאנטיביוטיקה, אתם יכולים לנסות לטפל בה בעצמכם על ידי נטילת תרופות להקלה על גירוד ופריחה. אם התסמינים לא משתפרים או מחמירים, יש לפנות לרופא."
