דלקת עור ממגע בעפעפיים: גורמים, תסמינים וטיפול
דלקת עור ממגע (Contact Dermatitis) היא מצב עורי שכיח הגורם לגירוי, אדמומיות, נפיחות, ואי נוחות באזור המגע עם החומר הגורם לתגובה. עפעפיים, בשל הרגישות הגבוהה שלהם, נתונים לפגיעה תכופה מדלקת עור ממגע.
ד״ר אביגדור סרברניק מציג מאמר שפורסם לאחרונה בירחון לדרמטולוגיה ובחן את המאפיינים של דלקת עור ממגע בעפעפיים אצל מבוגרים. מתוך 427 מטופלים שהופנו לבדיקות אלרגיה, 32.5% סבלו מדלקת עור בעפעפיים. דלקת זו התבטאה בגירוי כרוני של שולי העפעף, נפיחות קשה של כל העפעפיים, או שינויים כרוניים במבנה העפעפיים.
חשוב לציין שרק 3.5% מהמטופלים עם דלקת עפעפיים סבלו מדלקת עור ממגע. רבים מהסובלים מתופעות אלו פונים בטעות לרופאי עיניים או רופאי אלרגיה בשל דלקות לחמיות כרוניות ודלקות עפעפיים על רקע חשיפה לאלרגנים סביבתיים ועונתיים.
מאפיינים של דלקת עור ממגע בעפעפיים:
שכיחה יותר אצל נשים: 86.6% מהמטופלים במחקר היו נשים.
גיל ממוצע: 36.93 שנים.
הסיבה העיקרית: דלקת עור אלרגית ממגע.
חומרים גורמים עיקריים: ניקל סולפאט, קובאלט כלוריד, תערובות של חומרי ריח, פורמאלדהיד, ופרה פניל דיאמין.
אבחון וטיפול:
היסטוריה רפואית ותבחיני מטלית: חשוב לאסוף מידע על החומרים שאיתם המטופל בא במגע באופן קבוע, ועל תסמיני דלקת העור. תבחיני מטלית יכולים לסייע בזיהוי החומרים הגורמים לתגובה האלרגית.
טיפול תרופתי: טיפול בתרופות מקומיות, כגון סטרואידים או תרופות נוגדות דלקת, עשוי להקל על התסמינים.
הימנעות מהחומר הגורם: הצעד החשוב ביותר בטיפול הוא להימנע מהחומר הגורם לתגובה האלרגית.
ד״ר אביגדור סרברניק מסכם ואומר כי דלקת עור ממגע בעפעפיים היא מצב שכיח אך ניתן לטיפול. זיהוי נכון של הגורם לתגובה האלרגית והימנעות ממנו חיוניים להקלה על התסמינים ולמניעת הישנות דלקות עור בעתיד.
