אודם בפנים אצל ילדים עם דלקת עור אטופית על רקע שימוש בחלב פרה, חלבון ביצה, ובוטנים
דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס) היא מחלה כרונית של העור המאופיינת בעור יבש, מגרד ודלקת. המחלה שכיחה במיוחד בקרב ילדים, והיא מתפתחת בדרך כלל בגיל צעיר.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי "Dermatology" מצא קשר בין אודם בפנים אצל ילדים עם דלקת עור אטופית לבין רגישות לחלב פרה, חלבון ביצה ובוטנים. במחקר נבדקו 109 ילדים אטופיים עם מחלת דלקת עור אטופית לגילאים נמוכים, על מנת לאתר קשרים והשפעות בין האודם בפנים לרגישות תחושתית כלפי מזון.
התוצאות הראו כי 48% מהילדים האטופיים שסובלים מאודם בפנים, הפגישו רגישות לחלב פרה, חלבון ביצים ובוטנים, לעומת אך 22% בלבד מבין הילדים האטופיים שלא סובלים מאודם בפנים. בנוסף, התברר כי ילדים המתמודדים עם אודם בפנים סובלים מחמורת המחלה באופן חמור יותר מאלה שאינם מתמודדים עם התופעה הזו.
המחקר מצביע על כך שחשיפה מזדמנת של העור לאלרגנים יכולה לגרום למערכת החיסון לפתח רגישות למזון אצל ילדים הסובלים מדלקת עור אטופית. המחקר מציע דרך חדשה להפחתת הסיכון להתפתחות אלרגיות למזון אצל ילדים עם דלקת עור אטופית, על ידי הימנעות מחשיפה לאלרגנים מזון בעור.
מחקרים קודמים הראו שחשיפה מתונה לבוטנים בגיל צעיר יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיה לבוטנים ב-80%. המחקר הנוכחי מצביע על כך שחשיפה מתונה לאלרגנים מזון אחרים דרך העור עלולה גם להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיות למזון.
חשוב לציין שהמחקר הנוכחי היה מבוסס על מדגם קטן של ילדים, ולכן יש צורך במחקרים נוספים כדי לאשר את הממצאים. עם זאת, המחקר מציע דרך חדשה ומבטיחה להפחתת הסיכון להתפתחות אלרגיות למזון אצל ילדים עם דלקת עור אטופית.
ד"ר אביגדור סרברניק, רופא עור ומחלות אלרגיות, מסביר כי המחקר מציע דרך חדשה להפחתת הסיכון להתפתחות אלרגיות למזון אצל ילדים עם דלקת עור אטופית. "המחקר מראה שחשיפה מזדמנת של העור לאלרגנים יכולה לגרום למערכת החיסון לפתח רגישות למזון…על ידי הימנעות מחשיפה לאלרגנים מזון בעור, ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיות למזון אצל ילדים עם דלקת עור אטופית".
ד"ר סרברניק מציין כי חשוב לפנות לרופא עור כדי לקבל ייעוץ רפואי מותאם אישית.
