יעילות הטיפול במעכבי 23 IL בחולי ספחת ובחולי ספחת עם מעורבות מפרקים
ספחת וספחת עם מעורבות מפרקים, הינן מחלות דלקתיות כרוניות הפוגעות בעור ובמפרקים, ומלווים במחלות שונות, כמו מחלות לב, השמנת יתר, ופוגעים מאוד באיכות החיים של המטופל. בעקבות ההתפתחות הגדולה בשדה הטיפולים הביולוגיים, הביאה התפתחות זו קטגוריות חדשות של מעכבי נוגדנים מונוקלונלים העובדים על תת יחידה 19P של האינטרלוקין 23IL. המעכב הראשון שיצא לשוק מקבוצה זו היה TREMFYA ולאחריו יצא מעכב קולטן תגובה 23IL נוסף, ה-SKYRIZI. תרופות אלו נחשבות כטיפול הקו הראשון למבוגרים הסובלים מספחת בינונית, לפי המלצות האקדמיה האירופאית למחלות עור.
בגיליון אוקטובר של העיתון הדרמטולוגי הבין לאומי, דיווחה קבוצה מיוון את ניסיונם בקבוצה ביולוגית זו. המחברים ביצעו מחקר במטופלים בהגיעו למרכז הרפואי ATTIKON, בין ספטמבר 2021 לסוף יוני 2022. השתתפו במחקר מטופלים הסובלים מספחת רובדית וספחת עם מחלת מפרקים. הטיפול ב-TREMFYA וב-SKYRIZI היה לפי הפרוטוקולים במקובלים הן בספחת והן בדלקת פרקים ספחתית לתקופה של 24 שבועות.
במחקר השתתפו 59 חולים, 55.95% מהם היו זכרים,כאשר הגיל הממוצע שלהם היה 51.7 שנים. 24 חולים סבלו מדלקת מפרקים ספחתית, (40.7% מהמטופלים). תופעות נלוות למחלות, היו השמנת יתר אצל 49.2% מהחולים, יתר לחץ דם (32.2%) וסכרת (18.6%). רק 8 חולים, מכלל המטופלים, קבלו תרופות אלו כתרופות הראשונות למחלתם. 40 מטופלים (67.8%) קבלו בעבר תרופות ביולוגיות אחרות. שיפור סטטיסטי משמעותי נצפה כבר בשבועות 4, שבוע 16, ושבוע 24 לטיפול. מעכבי 23IL היו יעילים גם במקרים של מחלה עקשנית וקשה לטיפול. התמונה הקלינית הייתה טובה יותר מאשר תרופות ביולוגיות שהחולים טופלו בעבר. התגובה לטיפול הייתה זהה בשתי התרופות השונות.
המחברים מסכמים, כי התרופות היו יעילות ולא גרמו נזק או תופעות לוואי אצל חולי הספחת ודלקת המפרקים הספחתית. המחברים ממליצים על ביצוע מחקרים נוספים בתרופות מעכבות 23IL, בכדי להוכיח את יעילות התרופות, מכיוון בעבודה הנוכחית מדובר בקבוצה קטנה, שטופלה במשך 24 שבועות בלבד.
